Υψηλή Χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που βρίσκεται στο αίμα. Η μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνθσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τί είναι η Χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Η χοληστερόλη, κατά ένα μεγάλο μέρος, παράγεται από το ήπαρ, αλλά μπορεί επίσης να απορροφηθεί και από ορισμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Η χοληστερόλη μεταφέρεται στο αίμα με πρωτεΐνες που όταν ενωθούν σχηματίζουν λιποπρωτεΐνες. Υπάρχουν δύο τύποι λιποπρωτεϊνών:

  • Χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (Low-density lipoprotein – LDL). Υπεύθυνη για τη μεταφορά της χοληστερόλης από το ήπαρ προς τα κύτταρα που το χρειάζονται. Γνωστή και ως «κακή χοληστερόλη», γιατί αν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών σας.
  • Υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (High-density lipoprotein – HDL), γνωστή και ως «καλή χοληστερόλη» επειδή μεταφέρει τη χοληστερόλη μακριά από τα κύτταρα και πίσω στο συκώτι, όπου είτε διασπάται ή αποβάλλεται από το σώμα.

Παθήσεις όπως η  υπερλιπιδημία, δηλαδή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τότε είστε επιρρεπείς σε άλλες παθήσεις.

Χοληστερόλη & Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου οφείλεται στην ισορροπία μεταξύ της καλής και της κακής χοληστερόλης στο σώμα. Υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες και να περιοριστεί η ροή του αίματος. Επίσης, αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης θρόμβου στο αίμα.

Συμπτώματα.

Η υψηλή χοληστερόλη δεν έχει εμφανή συμπτώματα, είναι δηλαδή ασυμπτωματική. Συνεπώς, πρέπει να τίθεστε σε ένα απλό αιμοτολογικό έλεγχο, ειδικά μετά τα 40 και αν έχετε ό,ποιους από τους παρακάτω επιπλέον παράγοντες ρίσκου:

  • ιστορικό καρδιοπάθειας ή υψηλής χοληστερόλης στην οικογένεια
  • είστε υπέρβαροι
  • έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή/και διαβήτη

 

Αντιμετώπιση.

Τα επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να μειωθούν μέσω υγιεινής διατροφής, χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά. Στην περίπτωση υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού, θα χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή για να ενισχύση τη μείωση της χοληστερόλης. Τα φάρμακα αυτά ονομάζοντε στατίνες και βοηθούν στην αποφυγή συσσώρευσης λιπαρών αποθεμάτων, μειώνοντας έτσι το ρίσκο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Advertisement
%d bloggers like this: