ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια βλάβη του εγκεφάλου, λόγω διακοπής στην παροχή αίματος σε κάποιο τμήμα του εγκεφάλου.

Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλό. Χωρίς την παροχή αίματος, τα κύτταρα του εγκεφάλου μπορεί να καταστραφούν ή/και να πεθάνουν.

Τα αποτελέσματα αυτής της βλάβης πιθανόν να διαφέρουν, από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το πού συμβαίνει στον εγκέφαλό, δηλαδή σε ποια περιοχή.

 
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει το σώμα, τη σκέψη, τα συναισθήματα, καθώς και την ικανότητα επικοινωνίας.
 
 
 

Τύποι Εγκεφαλικών Επεισοδιών

Ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι το Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΙΕΕ). Κατά το ΙΕΕ προκαλείται απόφραξη στον εγκέφαλο, η οποία οδηγεί στη διακοπή παροχής του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Ο δεύτερος τύπος εγκεφαλικού και λιγότερο συχνός από το ΙΕΕ, είναι το Αιμορραγικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) προκαλείται από αιμορραγία εντός ή γύρω από τον εγκέφαλο.

Το Παροδικό Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΠΙΕΕ), επίσης γνωστό και ως μίνι-εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι το ίδιο με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, με τη διαφορά ότι τα συμπτώματα διαρκούν για σύντομο χρονικό διάστημα, λιγότερο από 24 ώρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απόφραξη που διακόπτει την αιματική ροή είναι προσωρινή.

 

Παιδικό Εγκεφαλικό

Οποιοσδήποτε μπορεί να βιώσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ακόμη και τα βρέφη ή/και τα παιδιά. Τα αίτια διαφέρουν σημαντικά από εκείνες για τους ενήλικες. Περισσότερες πληροφορίες για τα παιδικά εγκεφαλικά θα βρείτε εδώ.

 
 

Τι προκαλεί ένα εγκεφαλικό;

Καθώς μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες μας σκληραίνουν και στενεύουν, παράλληλα. Συνεπώς, αυξάνεται και η πιθανότητα να φράξουν. Όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία αυτή και να αυξήσουν το ρίσκο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Μπορεί κάποιος να ανακάμψει μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Κάθε εγκεφαλικό επεισόδιο διαφέρει. Για μερικούς ανθρώπους οι επιδράσεις μπορεί να είναι σχετικά μικρές και διαρκούν λιγότερο. Σε άλλους μπορεί να είναι πιο σοβαρές, καταλήγοντας είτε να εξαρτώνται από άλλους, ή ακόμη και σε θάνατο.

Περίπου ένας στους οκτώ άνθρωπους πεθαίνουν μέσα σε 30 ημέρες, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν. Όσο πιο σύντομα λάβετε θεραπεία, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε για καλύτερη ανάρρωση και ανάκαμψη.

 
Advertisement
%d bloggers like this: