Συναισθηματικές Δυσκολίες

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αιφνίδιο και μπορεί να προκαλέσει σοκ, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο θα αντιμετωπίσουν κάποιου είδους συναισθηματικής μεταβολής.

Γιατί το εγκεφαλικό επηρεάζει τα συναισθήματα;

Η εμπειρία ενός εγκεφαλικού επεισοδίου διαφέρει για το κάθε άτομο, αλλά για πολλούς ανθρώπους είναι σαν να έχουν χάσει τη ζωή που είχαν πριν.

Όταν αντιμετωπίζουμε μια σημαντική απώλεια, βιώνουμε μια γκάμα από συναισθήματα, καθώς προσπαθούμε να συμφιλιωθούμε με το γεγονός. Μπορεί να βιώσουμε συναισθήματα άρνησης, θυμού, θλίψης και ενοχής. Αυτό το φαινόμενο είναι φυσιολογικό όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τέτοια μεγάλη αλλαγή ζωής.

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα που βιώνετε μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά αν δεν αναγνωρίσετε τον τρόπο που αισθάνεστε και να βρείτε τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους, αυτά τα συναισθήματα μπορούν να χειροτερεύσουν και να οδηγήσουν σε επιπρόσθετα προβλήματα.

Τί συναισθηματικά προβλήματα μπορεί να έχω μετά το εγκεφαλικό;

Μετά το εγκεφαλικό, τα άτομα μπορεί να βιώσουν ένα μεγάλο αριθμό συναισθημάτων. Όλα θεωρούνται φυσιολογικά και αναμενόμενα. Όμως, εάν τα συναισθήματα αυτά παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν επιλυθούν, τότε αρχίζουν να θεωρούντε προβληματικά.
Τα πιο κοινά συναισθηματικά προβλήματα μετά το εγκεφαλικό είναι η κατάθλιψη και το άγχος. Επίσης, πολλά άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων τους προκαλώντας συναισθηματική αστάθεια. Δηλαδή, μπορεί να γελάνε ή να κλαίνε περισσότερο από ότι αναμένεται για ένα γεγονός, ή πολλές φορές και χωρίς λόγο. Άλλοι μπορεί να αρχίσουν να βρίζουν χωρίς λόγο, ενώ δεν το έκαναν παλιότερα.
Το πιο κοινό συναίσθημα για όλους όσους έχουν βιώσει εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η ματαίωση. Αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα μπορεί να κάνει το άτομο οξύθυμο, ευερέθιστο, και κάποτε επιθετικό. Αυτό επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις του ατόμου.

Βελτιώνεται;

Όταν νιώθουμε καταβεβλημένοι από τα συναισθήματα μας, έχουμε την εντύπωση ότι δεν μπορεί να διορθωθούν. Αλλά, διορθώνοντε!
Η κατάθλιψη, το άγχος, ο θυμός, ή η συναισθηματική αστάθεια, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν κατά τους πρώτους 6 μήνες. Όμως, καθώς ο χρόνος περνά και το άτομο αποδέχεται την κατάσταση του, τα συναισθήματα αυτά βελτιώνονται.

Υπάρχει θεραπεία;

Ναί, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεραπείες που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να διαχειριστεί τα συναισθήματά του μετά το εγκεφαλικό. Για να γίνει σωστή θεραπεία, συζητήστε το με ιατρό σας.
Πολλά άτομα νιώθουν ότι συζητώντας για τα συναισθήματα τους ή το τί βιώνουν, τους βοηθά να το αντιμετωπίζουν. Συνεπώς, μπορεί η ψυχοθεραπεία να βοηθήσει δίνοντας στο άτομο το χώρο και χρόνο που χρειάζεται για να εκφραστεί. Επίσης, κατά τη ψυχοθεραπεία το άτομο μαθαίνει τεχνικές για την διαχείριση των συναισθημάτων του. Για αυτή τη θεραπεία, επισκεφθείτε είτε κλινικό ψυχολόγο, είτε ψυχολόγο υγείας.
Επίσης, υπάρχει και η επιλογή της φαρμακοθεραπείας για τη διαχείριση συναισθημάτων. Ένα είδος φαρμακευτικής αγωγής είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση του εγκεφάλου και συνεπώς των συναισθημάτων. Τα αντικαταθλιπτικά δεν θεραπεύουν τα συναισθηματικά προβλήματα αλλά βοηθούν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων. Δεν δουλεύουν για όλους, και έχουν παρενέργειες. Συνεπώς, πιθανόν να δοκιμάσετε διάφορα είδη με τισ οδηγίες του ιατρού.
Advertisement
%d bloggers like this: