Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να υπάρξουν πόνοι στο σώμα ή/και πονοκέφαλος.
Τί προκαλεί σωματικούς πόνους μετά το εγκεφαλικό;
Συχνά, μετά το εγκεφαλικό παρατηρείται αδυναμία στους μύες. Αυτό συνήθως συμβαίνει στη μία πλευρά του σώματος, και μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία στους μύες (σπαστικότητα), πρήξιμο στα χέρια, ή προβλήματα στους ώμους, τα οποία συνοδεύοντε από σωματικό πόνο.
Επίσης, κάποια άτομα βιώνουν κεντρικό μετα-εγκεφαλικό πόνο. Συνήθως περιγράφουν αυτό τον πόνο ως μια αίσθηση παγώματος ή καψίματος ή ως μια παγωμένη, ή παλλομένο πόνος ή κρούσματα – επιθέσεις πόνου. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που υπάρχει βλάβη στα σημεία που ενώνουν τον εγκέφαλο με άλλα μέρη του σώματος, δηλαδή στον εγκέφαλο, ή στο νωτιαίο μυελό, ή στις αισθητήριες οδούς.
Γιατί έχουμε πονοκέφαλο μετά το εγκεφαλικό;
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να εξηγήσουν τους πονοκεφάλους μετά το εγκεφαλικό, όπως:
- Εάν το εγκεφαλικό έχει προκαλέσει οίδημα (φούσκωμα) στον εγκέφαλο. Αυτό είναι πιο συχνό στα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.
- Μπορεί να είναι παρενέργεια της φαρμακευτικής αγωγής, όπως φάρμακων για την αρτηριακή πίεση ή αντιπηκτικών.
- Μπορεί να είναι αποτέλεσμα στρες, κατάθλιψης ή έλλειψης ύπνου.
Βελτιώνονται;
Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Μπορεί όμως να βελτιωθεί με τη φυσιοθεραπεία ή/και φαρμακευτική αγωγή. Καθώς η ανάρρωση προχωρά, και ως συνέπεια βελτιώνεται η κινητικότητα των μυών, τότε μειώνεται και η ένταση του πόνου.
Οι πονοκεφάλοι, επίσης, μειώνοντε με το πέρασμα του χρόνου. Ακόμη, μπορούν να γίνουν διαχειρίσιμοι με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, π.χ. με παρακεταμόλη.
Υπάρχει θεραπεία;
Εάν ο πόνος προκαλείται από αδυναμία στους μύες, ή σπαστικότητα, τότε η προτεινόμενη θεραπεία είναι η φυσιοθεραπεία. Βοηθά στο να τεντωθούν οι μύες και να εμαναφέρουν την ελαστικότητα τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις σπαστικότητας βοηθητική θεραπεία είναι και το Botox.
Είναι σημαντικό, τα πόδια και τα χέρια να τοποθετούντε με τον σωστό τρόπο, για να αποφεύγεται να αναπτύσσεται πόνος, ιδιαίτερα πόνος στους ώμους.
Επίσης, η χρήση φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να είναι βοηθητική στη διαχείριση του πόνου, την οποία καθορίζει ο ιατρός σας.
Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε πολλαπλά προβλήματα με τον πόνο, μπορεί να σας παραπέμψουν σε κλινική πόνου ή σε κλινικό ψυχολόγο ή ψυχολόγο υγείας, που θα σας βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του πόνου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.