Προβλήματα Όρασης

Περίπου 2/3 των ατόμων με εγκεφαλικό επεισόδιο παρουσιάζουν προβλήματα όρασης.

Γιατί συμβαίνουν;

Τα προβλήματα όρασης συμβαίνουν λόγω εγκεφαλικής βλάβης. Εάν το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις πληροφορίες που λαμβάνουν τα μάτια έχει υποστεί βλάβη λόγω του εγκεφαλικού, τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην όραση.
Εάν το άτομο είχε προβλήματα όρασης πριν το εγκεφαλικό, όπως καταρράκτη ή γλαύκωμα, τότε μπορεί να εντείνει τυχόν προβλήματα στην όραση.

Τί προβλήματα όρασης μπορεί να εντοπίσουμε;

Υπάρχουν 4 διαφορετικοί τύποι:
  • Το οπτικό πεδίο είναι όλα όσα βλέπουμε: από το κέντρο μέχρι τα πλάγια. Η απώλεια της κεντρική όρασης  είναι όταν το κέντρο του οπτικού πεδίου έχει επηρεαστεί. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι δεν μπορείτε να δείτε τίποτα, ή ότι μπορείτε να δείτε μόνο τα πράγματα στην άκρη του οπτικού πεδίου. Όχι στο κέντρο.
  • Η απώλεια οπτικού πεδίου είναι όταν επηρεάζονται άλλα μέρη του οπτικού πεδίου. Μερικοί διαπιστώνουν ότι χάνουν τη μία πλευρά του οπτικού πεδίου, έτσι μπορούν να δουν μόνο το δεξί ή μόνο το αριστερό μισό από αυτό που κοιτούν. Αυτό ονομάζεται ημιανοψία και είναι ένα κοινό οπτικό πρόβλημα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Ο νυσταγμός: μερικές φορές ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ελέγχουμε τα μάτια, προκαλώντας προβλήματα στη κίνηση των ματιών. Αυτό κάνει τη μετάβαση από το ένα σημείο που κοιτάζουμε σε ένα άλλο δύσκολη ή επηρεάζει τον τρόπο που κρίνουμε τις αποστάσεις μεταξύ των αντικειμένων. Μπορεί επίσης τα μάτια να είναι συνεχώς σε κίνηση, έτσι ώστε τα αντικείμενα να φαίνεται σαν να κινούνται.
  • Η οπτική ή πλευρική αμέλεια: ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνονται από τα μάτια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα οπτικής επεξεργασίας. Το πιο κοινό από αυτά είναι η οπτική αμέλεια. Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το τι βλέπετε στη μία πλευρά του οπτικού πεδίου. Δηλαδή, δεν γνωρίζει ό,τι υπάρχει είτε δεξιά, είτε αριστερά. Αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να αγνοήσετε ανθρώπους, ή να χτυπάτε σε πράγματα, γιατί δεν συνειδητοποιείται ότι βρίσκονται εκεί.
Τα προβλήματα όρασης μπορεί μερικές φορές να μην εντοπιστούν. Συνεπώς, αν νομίζετε ότι η όρασή σας μπορεί να έχει αλλάξει μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, μιλήστε με το γιατρό σας.

Βελτιώνονται;

Όπως και άλλες επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου, τα προβλήματα όρασης συνήθως βελτιώνονται με το χρόνο.

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την όρασή μπορεί είναι οδυνηρό. Αλλά ακόμα κι αν έχετε μακροχρόνια προβλήματα υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να προσαρμοστείτε στις αλλαγές.

Υπάρχει θεραπεία;

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες και το τί είναι κατάλληλο για εσάς από ένα οφθαλμίατρο (ιατρός που ειδικεύεται στις ασθένειες του ματιού) ή ένα ορθοπτικό (ειδικεύεται στη φροντίδα του ματιού).
Η κεντρική όραση και η απώλεια οπτικού πεδίου διορθώνονται με τη χρήση οπτικών βοηθημάτων, όπως μεγεθυντικούς φακούς, οι οποίοι αυξάνουν το μέγεθος του της πληροφορίας. Ή με τη χρήση πλαστικού πρήσματος σε ένα ζευγάρι γυαλιών για να βελτιωθεί το οπτικό πεδίο. Το πρίσμα μπορεί επίσης να βοηθήσει με την κίνηση των κινήσεων του ματιού.
Επίσης, υπάρχουν στρατηγικές αντιστάθμισης οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων όρασης. Αν έχετε χάσει μέρος του οπτικού πεδίου, για παράδειγμα, με την εκπαίδευση οπτικής σάρωσης μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να αναγνωρίζει την “τυφλή” πλευρά σας και να σας υπενθυμίζει να κοιτάτε προς την σωστή για εσάς κατεύθυνση.