Προβλήματα Όρασης

Μέχρι και δύο τρίτα των ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα προβλήματα όρασης είναι αποτέλεσμα της βλάβης του εγκεφάλου μετά από το επεισόδιο.

Εάν το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει και λαμβάνει πληροφορίες από τα μάτια επηρεαστεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο, τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την όραση.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα όρασης (όπως καταρράκτη ή γλαύκωμα) πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο σας, αυτό μπορεί να προστεθεί στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η όραση σας.

Τι είδους προβλήματα όρασης μπορεί να προκύψουν;

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι προβλημάτων που μπορείτε να εμφανίσετε στην όρασή σας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο:

  • Το οπτικό σας πεδίο περιλαμβάνει όσα μπορείτε να δείτε – μπροστά σας, σε όλα γύρω από αυτό και στα πλάγια.
    • Η κεντρική απώλεια όρασης είναι όταν επηρεάζεται το κέντρο του οπτικού σας πεδίου. Μπορεί να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δείτε τίποτα, ή μπορείτε να δείτε μόνο τα πράγματα στην άκρη του οπτικού πεδίου, όχι στο κέντρο.
    • Η απώλεια οπτικού πεδίου είναι όταν επηρεάζονται άλλα μέρη του οπτικού σας πεδίου. Μερικοί άνθρωποι χάνουν μία πλευρά του οπτικού τους πεδίου, με αποτέλεσμα να βλέπουν μόνο το δεξί ή το αριστερό μισό αυτού που κοιτάζουν. Αυτό ονομάζεται ημιανοψία και είναι ένα σύνηθες πρόβλημα όρασης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
    • Η απώλεια ελέγχου των κινήσεων των ματιών μπορεί να είναι ακόμη ένα αποτέλεσμα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μετακίνηση του ματιού από ένα αντικείμενο σε άλλο ή ακόμη και τον τρόπο που κρίνετε τις αποστάσεις μεταξύ αντικειμένων. Μπορεί επίσης να προκαλέσει νυσταγμό, δηλαδή συνεχή κίνηση στα μάτια, με τα αντικείμενα να φαίνεται σαν να ταλαντεύονται.
    • Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει από τα μάτια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων οπτικής επεξεργασίας. Το πιο συνηθισμένο από αυτά τα προβλήματα είναι η οπτική παραμέληση. Συμβαίνει όταν ο εγκέφαλός σας δεν λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με αυτό που βλέπετε από τη μία πλευρά. Έτσι, ίσως να μην αναγνωρίζετε τίποτα είτε στα δεξιά είτε στα αριστερά σας. Αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να αγνοείτε, κατά λάθος, ανθρώπους ή να χτυπάτε σε αντικείμενα, επειδή δεν αντιλαμβάνεστε ότι είναι εκεί.

Τα προβλήματα με την όραση μπορεί μερικές φορές να μην γίνουν άμεσα αντιληπτά. Συνεπώς, αν νομίζετε ότι η όρασή σας μπορεί να έχει αλλάξει μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο, μιλήστε με το γιατρό σας.

Βελτιώνονται;

Όπως και άλλα προβλήματα λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, τα προβλήματα όρασης συχνά βελτιώνονται με το χρόνο.

Τα προβλήματα όρασης μπορεί να είναι τρομακτικά, αλλά ακόμα κι αν υπάρχουν μακροχρόνια προβλήματα, πολλά μπορούν να γίνουν για να σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε στις αλλαγές.

Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν;

Υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες για διαφορετικά προβλήματα όρασης. Ο οφθαλμίατρος (ιατρός που ειδικεύεται σε οφθαλμικές παθήσεις) μπορεί να σας μιλήσει για τις διάφορες θεραπείες που υπάρχουν και να σας συμβουλεύσει για το ποιες είναι καλύτερες για εσάς.

Η κεντρική όραση και η απώλεια οπτικού πεδίου συχνά αντιμετωπίζονται με οπτικά βοηθήματα. Αυτά περιλαμβάνουν τους μεγεθυντικούς φακούς, οι οποίοι αυξάνουν το μέγεθος του τι ψάχνετε, και τους μικροσκοπικούς φακούς, οι οποίοι σας βοηθούν να εστιάσετε στις περιοχές που θέλετε να δείτε.

Χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό πρίσμα σε ένα ζευγάρι γυαλιών μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίσετε το οπτικό σας πεδίο. Τα πρίσματα ή τα μπαλώματα ματιού μπορούν μερικές φορές να βοηθήσουν με προβλήματα κίνησης των ματιών.

Μπορείτε επίσης να μάθετε στρατηγικές αντιστάθμισης οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα όρασης. Εάν χάσατε μέρος του οπτικού σας πεδίου, για παράδειγμα, τότε μέσω της τεχνικής της οπτικής σάρωσης μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας για να είστε πιο ενήμεροι για την τυφλή πλευρά σας και να σας υπενθυμίζετε να κοιτάξετε και προς αυτή την πλευρά.

 

Advertisement
%d bloggers like this: