Παροδικό Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Το Παροδικό Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΠΙΕΕ), επίσης γνωστό και ως μίνι-εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι το ίδιο με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, με τη διαφορά ότι τα συμπτώματα διαρκούν για σύντομο χρονικό διάστημα, λιγότερο από 24 ώρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η απόφραξη που διακόπτει την αιματική ροή είναι προσωρινή.

Παρόλο που τα συμπτώματα δεν διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ΠΙΕΕ εξακολουθεί να είναισοβαρό. Θεωρείται ως σημάδι βλάβης και προμήνυμα για άλλου τύπου εγκεφαλικό επεισόδιο. Γι’ αυτό το λόγο, το ΠΙΕΕ συχνά κατονομάζεται και ως προειδοποιητικό εγκεφαλικό.

Αίτια

Όπως και το ΙΕΕ έτσι και το ΠΙΕΕ προκαλείται από απόφραξη αιμοφόρου αγγείου, με αποτέλεσμα τη διακοπή της αιματικής ροής σε κάποιο μέρος του εγκεφάλου.
Η μόνη διαφορά είναι ότι η απόφραξη από ένα ΠΙΕΕ είναι προσωρινή. Είτε διαλύεται από μόνη της είτε μετακινείται, με αποτέλεσμα την επαναφορά της αιματικής ροής στα προηγούμενα επίπεδα και την εξαφάνιση των συμπτωμάτων.
Η απόφραξη προκαλείται συνήθως από θρόμβο αίματος. Μπορεί όμως να προκληθεί και από άλλους θρόμβους όπως φυσαλίδα αέρος, η οποία προέρχεται από άλλο μέρος του σώματος και καταλήγει στον εγκέφαλο.
Οι θρόμβοι αίματος δημιουργούνται σε περιοχές όπου υπάρχει στένωση αρτηριών. Σε περίπτωση καρδιακής πάθησης, όπως η κολπική μαρμαρυγή, οι θρόμβοι αίματος μπορεί να σχηματιστούν στην καρδιά και να κινηθούν προς τον εγκέφαλο.

Διάγνωση

Σε περίπτωση παρουσίας συμπτωμάτων εγκεφαλικού επεισοδίου ή ΠΙΕΕ καλέστε το 112 αμέσως. Εάν πιστεύετε ότι έχετ πάθει ΠΙΕΕ και δεν έχετε ενημερώσει τον ιατρό σας, παροτρύνεστε όπως τον ενημερώσετε άμεσα.

Όταν επισκεφθείτε το νοσοκομείο (ή τον ιατρό) θα δεχθείτε ερωτήσεις για τα συμπτώματα που εμφανίσατε και τη διάρκεια αυτών.
Εάν ο ιατρός αντιληφθεί ότι πρόκειται για ΠΙΕΕ, τότε πρέπει να σας παραπέμψει σε ιατρό που ειδικεύεται στα εγκεφαλικά για αξιολόγηση και θεραπεία.
Θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού εντός 7 ημερών. Σε περίπτωση, όμως, που ο ιατρός θεωρεί ότι βρίσκεστε σε υψηλό ρίσκο για εγκεφαλικό επεισόδιο τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ειδικό ιατρό εντός 24 ωρών.

Θεραπεία

Κατά την επίσκεψη σας στον ιατρό που ειδικεύεται στα εγκεφαλικά, πιθανόν να σας ζητήσει ένα scan του εγκεφάλου. Αυτό θα βοηθήσει να αποκλείσει άλλους παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με τα συμπτώματα που εμφανίσατε.
Επίσης, θα μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση και θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε αιματολογικές εξετάσεις. Αυτές οι διαδικασίες είναι απαραίτητες για εντοπισθούν παράγοντες που μπορεί να προκάλεσαν το ΠΙΕΕ, όπως ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη. Μπορεί επίσης να υποβληθείτε σε άλλες εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις.
Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων, ο ιατρός θα πρέπει να σας καθοδηγήσει για τυχόν αλλαγές που θα πρέπει να εφαρμόσετε στον τρόπο ζωής σας, ούτως ώστε να μειωθεί το ρίσκο για επόμενο ΠΙΕΕ, ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τέτοιες αλλαγές περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για παθήσεις που σχετίζονται με το εγκεφαλικό, αλλαγές στη διατροφή, καθημερινή άσκηση, και διακοπή καπνίσματος.
Άτομα που έχουν βιώσει ΠΙΕΕ είναι σε αυξημένο ρίσκο για εγκεφαλικό, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν πάθει ΠΙΕΕ. Ένα ΠΙΕΕ μπορεί να είναι προμήνυμα. Συνεπώς, μην το αγνοήστε! Δράστε άμεσα!
Advertisement
%d bloggers like this: