Κούραση & Κόπωση

Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, πολλά άτομα βιώνουν υπερβολική κούραση, γνωστή και ως κόπωση.

Τί είναι η Κόπωση;

Δεν είναι η συνηθισμένη κούραση, που όλοι μπορεί να νιώθουμε κατά διαστήματα. Σε αντίθεση με τη κούραση, η κόπωση δεν βελτιώνεται πάντα με τη ξεκούραση και ούτε σχετίζεται με το πόσο βεβαρυμένο είναι το πρόγραμμα κάποιου.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τα άτομα βιώνουν αυτή την κόπωση. Πιθανόν, να οφείλεται στο συνδυασμό σωματικών και συναισθηματικών παραγόντων.
Τις πρώτες εβδομάδες και μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο εγκέφαλος και το σώμα βρίσκεται σε ανάρρωση. Η διαδικασία ανάκαμψης καταλαμβάνει πολλή ενέργεια, συνεπώς είναι φυσιολογικό να κυριαρχεί ένα αίσθημα κόπωσης.
Τα σωματικά προβλήματα επίσης αναλώνουν πολύ από την ενέργεια του ατόμου. Ακόμη και πιο απλές δραστηριότητες, όπως είναι το περπάτημα ή η ομιλία μπορούν να είναι ιδιατίερα κουραστικά, μετά από ένα εγκεφαλικό.
Επίσης, οι συναισθηματικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει το άτομο, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, πιθανόν να εντείνουν την κούραση και την κόπωση.

Βιώνω Κόπωση;

Η κόπωση μετά το εγκεφαλικό είναι κάτι περισσότερο από κούραση. Είναι ένα συνεχές συναίσθημα έλλειψης ενέργειας.
Τα άτομα που βιώνουν κόπωση χρειάζονται συνεχώς και καθημερινά ξεκούραση. Αυτό κάνει δύσκολη τη συμμετοχή στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, π.χ. μπορεί να πρέπει να διακόψει μια συνάντηση πιο νωρίς γιατί νιώθει αυξημένη κούραση.
Μπορεί να βιώνει κάποιος κόπωση, ακόμη κι αν έχει ανακάμψη σε μεγάλο βαθμό.
Η κόπωση μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στη ζωή και στις σχέσεις του ατόμου που τη βιώνει. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να σταματήσει να συμμετέχει σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες. Επίσης, μπορεί λόγω του ότι η κόπωση δεν έχει εμφανή συμπτώματα, οι άλλοι δεν κατανοούν το άτομο όταν λέει ότι νιώθει υπερβολική κούραση.

Βελτιώνεται;

Η κόπωση συνήθως βελτιώνεται, αλλά χρειάζεται μερικούς μήνες.
Όμως, για κάποιους υπάρχει σημαντική βελτίωση, χρόνια μετά το εγκεφαλικό. Παρόλα αυτά, μαθαίνουν να το διαχειρίζονται και ως αποτέλεσμα η ποιότητα ζωής τους βελτιώνεται.

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την κόπωση, αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει πιο διαχειρίσιμη.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν ιατρικές παθήσεις που μπορεί να εντείνουν στην κόπωση. Επίσης, ο γιατρός μπορεί να επανεξετάσει τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται και να αξιολογήσει κατά πόσον επηρεάζει την κόπωση που βιώνεται.
Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε την ποιότητα του ύπνου σας, και αν υπάρχει κάτι που μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας.
Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την κόπωση. Πιθανόν να είναι δύσκολο να ξεκινήσετε γυμναστική, αφού ήδη νιώθετε κούραση, αλλά μπορείτε να αρχίσετε με λίγα λεπτά την ημέρα και να το ενισχύσετε.
Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να μην αγνοείτε την κόπωση. Το πιθανότερο είναι να παρατηρήσετε κάποια βελτίωση, αλλά θα πάρει χρόνο. Μην πιέσετε τον εαυτό σας να κάνει πολλά πράγματα μαζί και επιτρέψτε χρόνο για ξεκούραση.
Advertisement
%d bloggers like this: