Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η Κολπική Μαρμαρυγή;

Η Κολπική Μαρμαρυγή (ΚΠ) είναι ένας τύπος καρδιακής αρρυθμίας. Εάν κάποιος έχει ΚΠ η καρδία του δεν κτυπά με ένα διακριτό ρυθμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρές κηλίδες  αίματος στον θάλαμο της καρδιάς, οι οποίες μπορεί αργότερα να εξελιχθούν σε θρόμβο.

ΚΠ & Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Αν σχηματιστούν θρόμβοι αίματος στην καρδία, υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθούν στον εγκέφαλο μέσω του αίματος. Εάν ένας θρόμβος εμποδίσει μια από τις αρτηρίες που οδηγούν στον εγκέφαλο, τότε θα μπορούσε να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.

Πώς γνωρίζω αν έχω ΚΠ;

Τα πιο κοινά συμπτώματα για ΚΠ είναι:

  • palpitations (being aware of your heart beating fast)
  • δύσπνοια
  • πόνος στο στήθος
  • κόπωση.

Υπάρχουν άτομα που δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα και η ΚΠ διαγιγνώσκεται μόνο κατά τη διάρκεια κάποιου γενικού ιατρικού ελέγχου.

Υπάρχουν 4 τύποι της ΚΠ:

  • Η Παροξυσμική ΚΠ έρχεται και φεύγει. Η καρδιά πηγαίνει πίσω στο φυσιολογικό της ρυθμό, χωρίς καμία θεραπεία, συνήθως εντός 48 ωρών
  • Η Επίμονη ΚΠ είναι η περίπτωση που τα επεισόδια διαρκούν περισσότερο από 7 ημέρες και είναι απίθανο να σταματήσουν χωρίς θεραπεία. Χρειάζεται θεραπεία για την αποκατάσταση φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού
  • Η Μόνιμη ΚΠ. Δεν φεύγει ποτέ και διαγιγνώσκεται σε περιπτώσεις που συνεχίζει για περισσότερο από ένα χρόνο και η θεραπεία με καρδιακή ανάταξη δεν βοήθησε
  • Η Lone ΚΠ. Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων έχουν διαγνωστεί με την ΚΠ Lone. Αυτή η διάγνωση δίδεται μόνο όταν ο γιατρός δεν μπορεί να βρει τι προκαλεί την ΚΠ ή αν δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για αυτό.

Τί μπορώ να κάνω εάν ο καρδιακός μου παλμός είναι irregular;

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται πέντε φορές περισσότερο για άτομα με ΚΠ. Αν υποψιάζεστε ότι ο σφυγμός σας είναι ακανόνιστος, κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό. Πιθανόν να σας παραπέμψει για περαιτέρω εξετάσεις για να επιβεβαιώσει αν έχετε ΚΠ και τον τύπο.

Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 

  • ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), το οποίο μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδίας. Δεν είναι επίπονο και διαρκεί 10 λετπά. Μπορεί να γίνει από τον ιατρό σας ή/και στο νοσοκομείο
  • ένα ηχοκαρδιογράφημα, [που χρησιμοποιεί τον ηχητικά κύμματα για να ελέγξει τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς
  • αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο παθήσεων που μπορεί να προκαλούν ΚΠ, όπως υπερθυροειδισμός, αναιμία, ή προβλήματα με τους νεφρούς
  • μια ακτινογραφία θώρακος, με την οποία παρατηρείται εάν υπάρχει κάποια πάθηση στους πνεύμονες, η οποία να προκαλεί ΚΠ.
Η παροξυσμική ΚΠ πιθανόν να είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Για ενίσχυση της διάγνωσης, μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να βάλει ένα φορητό ΗΚΓ για να παρακολουθήσει την καρδία για 24 ώρες ή για να ελέγξει τη λειτουργία της καρδίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για αυτού του είδους εξετάσεις και διάγνωση, πιθανόν να υπάρξει παραπομπή σε καρδιολόγο. Ο καρδιολόγος θα επιλέξει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για εσας. Επίσης, μπορεί να δοκιμάσει θεραπείες για την ΚΠ, όπως η καρδιακή ανάταξη.

Επίσης, μπορεί να γίνει παραπομπή σε ηλεκτροφυσιολόγο, ο οποίος μπορεί να εφαρμόσει θεραπεία όπως catheter ablation.

Πώς αντιμετωπίζεται η Κολπική Μαρμαριγή;

Η ΚΜ είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση. Εάν έχετε ΚΜ είναι σημαντικό να το γνωρίζει ο ιατρός σας, ούτως ώστε να μπορεί να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία για την ΚΠ, αλλά και για τη μείωση του ρίσκου για εγκεφαλικό.

Η θεραπεία για μείωση κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου είναι τα αντιπικτηκά φάρμακα. Είναι επίσης σημαντικό να συζητήσετε όλες τις πιθανές επιλογές που έχετε με τον ιατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την καταλληλότερη θεραπεία για τη μείωση του ρίσκου για εγκεφαλικό.

Η μονοθεραπεία με ασπιρίνη (που αντιμετωπίζεται μόνο με ασπιρίνη) δεν συνιστάται πλέον για τη μείωση κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αναγνωρίζοντας και λαμβάνοντας τη σωστή θεραπεία για την ΚΠ είναι σημαντικό, καθώς τα εγκεφαλικά επεισόδια που οφείλονται σε ΚΠ είναι συχνά πιο σοβαρά, αλλά μπορούν να αποφευχθούν.

Advertisement
%d bloggers like this: