Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, πιθανόν το άτομο να βιώσει αδυναμία ή/και ακαμψία στους μύες. Μπορεί, επίσης, να χάσει τον πλήρες έλεγχο αυτών. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες με την κίνηση και την ισορροπία.
Τί το προκαλεί;
Το εγκεφαλικό μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των μυών. Ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στους μύες, διαμέσω των νεύρων, για να κινηθούν. Η βλάβη που προκαλείται μετά από ένα εγεκφαλικό, μπορεί να επηρεάσει τα σήματα αυτά.
Η ισορροπία του σώματος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και περιλαμβάνει διάφορα μέρη όπως τα μάτια, τα αυτιά, τους μύες, τις κλειδώσεις, καθώς και μέρη του εγκεφάλου. Το εγκεφαλικό μπορεί να επηρεάσει κάθε ένα από τα μέρη αυτά, αλλά και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Τί προβλήματα μπορεί να έχουν τα άτομα αυτά;
Οι περισσότεροι θα έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην κίνηση τους μετά το εγκεφαλικό.
Τα περισσότερα από τα κινητικά προβλήματα, μετά από το εγκεφαλικό, προκαλούντε λόγω αδυναμίας των μυών. Το πιο συνήθες σύμπτωμα είναι να υπάρχει αδυναμία σε όλη τη μία πλευρά του σώματος, ή μόνο στο χέρι ή στο πόδι.
Η μυϊκή αδυναμία μπορεί να επηρεάσει την κίνηση του σώματος, σημαντικά. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις δεν μπορούν να κινηθούν ολόκληρα μέρη του σώματος. Αυτό είναι γνωστό και ως παράλυση.
Άλλες πτυχές που μπορούν να επηρεάσουν την κίνηση περιλαμβάνουν:
- πτώση άκρου ποδός: συμβαίνει όταν τα δάχτυλα των ποδιών αγγίζουν το έδαφος πριν το πέλμα, κάθε φορά που κάνετε βήμα προς τα εμπρός. Αυτό συμβαίνει λόγων ότι οι μύες που σηκώνουν τα δάχτυλα των ποδιών είναι αδύναμοι.
- προβλήματα με την αντοχή: η συνεχής κίνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι δύσκολη. Συνεπώς, στις περιπτώσεις που βρίσκεστε σε κίνηση για κάποιο διάστημα και αρχίζετε να κουράζεστε, τότε οι κινήσεις γίνονται πιο αδέξιες και είναι πιο δύσκολο να τις ελέγξετε.
- Σπαστικότητα: συμβαίνει όταν οι μύες αποκτούν δυσκαμψία, το οποίο δυσκολέυει την κίνηση των άκρων (πόδι/χέρι).
Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία, και να προκαλέσουν ζαλάδα ή αστάθεια. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την ικανότητα να μετακινείστε στο χώρο και να πιάνετε αντικείμενα.
Βελτιώνεται;
Ναί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βελτίωσης σε προβλήματα που αφορούν την κινητικότητα και την ισορροπία, με τα περισσότερα άτομα να σημειώνουν σημαντική βελτίωση από τους πρώτους κιόλας μήνες.
Μετά τους πρώτους 6 μήνες, η βελτίωση που παρατηρείται είναι πιο αργή, αλλά για πολλούς συνεχίζει.
Εάν κάποιος δεν μπορεί να κινηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το εγκεφαλικό, μπορεί να επηρεάσει το χρόνο ανάκαμψης που χρειάζεται για να βελτιωθεί η ισορροπία. Συνεπώς, είναι σημαντικό η θεραπεία να ξεκινά αμέσως μετά το εγκεφαλικό.
Υπάρχει θεραπεία;
Η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε θέματα κινητικότητας και ισορροπίας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκεκριμένα μπορεί να βοηθήσει
- στην εξάσκηση κινήσεων που μπορεί να είναι δύσκολες για το άτομο να εκτελέσει, όπως το να σταθεί, ή να περπατήσει
- στην ενδυνάμωση και καλύτερη λειτουργία των μυών
- στην επανάκτηση της ισορροπίας
- στη βελτίωση της αντοχής
- στη μείωση της ζαλάδας
- στη βελτίωση της σπαστικότητας.
Το πόση φυσιοθεραπεία χρειάζεται κάποιος και ποιες ασκήσεις θα εφαρμόζει εξαρτάται πάντα από τον τύπο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ο φυσιοθεραπευτής αξιολογεί το φάσμα των προβλημάτων και προτείνει την ανάλογη θεραπεία.
Στην περίπτωση πτώσης άκρου ποδός, ο φυσιοθεραπευτής πιθανόν να σας εισηγηθεί νάρθηκα ανάρτησης ακρου ποδός. Αυτό είναι ένα είδος νάρθηκα που υποστηρίζει τον αστράγαλο, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει το βάρος σας με ασφάλεια.
Επίσης, για τη θεραπεία πτώσης άκρου ποδός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί Λειτουργικός Ηλεκτρικός Ερεθισμός (Functional electrical stimulation). Αυτή η συσκευή χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς παλμούς για την ενδυνάμωση των μυών στο πόδι, ούτως ώστε να μπορέσει να επανέλθει σε λειτουργία.