Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι το Ισχαιμικό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΙΕΕ). Κατά το ΙΕΕ προκαλείται απόφραξη στον εγκέφαλο, η οποία οδηγεί στη διακοπή παροχής του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Αίτια

Μία απόφραξη μπορεί να προκληθεί από έναν θρόμβο αίματος, ο οποίος δημιουργείται είτε μέσα σε μια αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλο, είτε μέσα σε ένα εκ των μικρών αιμοφόρων αγγείων μέσα στον εγκέφαλο. Αυτό είναι γνωστό ως εγκεφαλική θρόμβωση.

Οι αποφράξεις στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να προκληθούν από έναν θρόμβο αίματος ή άλλων υλικών (όπως μια φυσαλίδα αέρα) και μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο μέσω του αίματος από ένα άλλο μέρος του σώματος. Αυτό ονομάζεται εγκεφαλική εμβολή.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί η απόφραξη και να προκληθεί ένα ΙΕΕ, συμπεριλαμβανομένου:

  • Η αθηροσκλήρωση συμβαίνει όταν ήδη υπάρχοντα λίπη συσσωρεύονται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό οδηγεί τις αρτηρίες να σκληρύνουν και να στενέψουν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να φράξουν.
  • Η νόσος των μικρών αγγείων είναι όταν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό του εγκεφάλου φράττουν. Μαζεύοντα καταθέσεις στα αιμοφόρα αγγεία το οποίο οδηγεί στην στένωση αυτών.
  • Ορισμένες καρδιακές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία θρόμβων αίματος στην καρδιά σας. Ο θρόμβος μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει μέσω του αίματος στον εγκέφαλο.
  • Ο αρτηριακός διαχωρισμός συμβαίνει όταν αναπτυχθούν σκισίματα στα τοιχώματα μιας αρτηρίας, με αποτέλεσμα να περάσει το αίμα ανάμεσα στα στρώματα των τοιχωμάτων των αρτηριών. Αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς κανέναν προφανή λόγο ή λόγω κάποιου τραυματισμού, όπως είναι τραυματισμού στον αυχένα.

Διάγνωση

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση. Συνεπώς, εάν σας συμβεί καλέστε το 112 αμέσως.

Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί το εγκεφαλικό επεισόδιο και αντιμετωπιστεί, τόσο καλύτερη θα είναι η ανάκαμψη.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συνήθως διαγιγνώσκεται με μια απεικόνιση του εγκεφάλου, είτε μέσω αξονικής τομογραφίας (CT) ή μέσω μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Η απεικόνιση αυτή θα δείξει αν το εγκεφαλικό επεισόδιο οφείλεται σε απόφραξη ή σε κάτι άλλο.

 

Θεραπεία

Μέσω θρομβόλυσης, δηλαδή αν το ΙΕΕ έχει προκληθεί από έναν θρόμβο αίματος, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα θρομβολυτικό φάρμακο.

Η θρομβόλυση μπορεί να σπάσει και να διαλύσει το θρόμβο που εμποδίζει το αίμα να φτάσει στον εγκέφαλο. Ωστόσο, για να έχει καλύτερη επίδραση, θα πρέπει να δοθεί μέσα σε 4.5 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στα περισσότερα ΙΕΕ δίνονται αντι-αιμοπεταλική (αντιπηκτική) φαρμακευτική αγωγή, με σκοπό να αποφευχθεί η πήξη του αίματος.

Advertisement
%d bloggers like this: