Διακοπή Καπνίσματος

Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό! Άρα, η διακοπή καπνίσματος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να μειώσετε το ρίσκο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το κάπνισμα καταστρέφει τις αρτηρίες και αυξάνει τις πιθανότητες για να πήξει το αίμα και να δημιουργηθούν θρόμβοι. Οι καπνιστές έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.  Δεν έχει σημασία η ηλικία ή το χρονικό διάστημα που καπνίζετε.
Η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο (και άλλα προβλήματα υγείας). Η διακοπή καπνίσματος δεν είναι εύκολη διαδικάσια, αλλά αξίζει τον κόπο για να βελτιώσετε την υγεία σας.

Άλλα είδη καπνού

Κάποιοι υποθέτουν ότι καπνίζοντας άλλα είδη καπνού είναι πιο υγιή από το τσιγάρο. Μύθος! Οι έρευνες δείχνουν ότι άτομα που χρησιμοποιούν μη καπνίζον καπνό (smokeless tobacco), όπως καπνό που μασιέται, ναργιλέ, έχουν τις ίδιες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό με αυτούς που καπνίζουν τσιγάρο, αφού και τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν καπνό.
Αυτό που καθιστά τον καπνό εθιστικό είναι η νικοτίνη. Για αυτό το λόγο και δεν είναι εύκολο να διακόψει κάποιος το κάπνισμα. Όμως, μπορείτε να βρείτε στήριξη για να προσπαθήσετε.

Πώς μπορώ να σταματήσω;

Πολλοί καπνιστές θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα αλλά δεν ξέρουν πώς.
Το Υπουργείο Υγείας πρσφέρει δωρεάν πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 22605317 ή 22605323, ή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (Πατήστε εδώ).
Εναλλακτικά, μπορείτε να αποταθείτε σε ιδιώτες κλινικούς ή συμβουλευτικούς ψυχολόγους ή σε ιδιωτικά κέντρα διακοπής καπνίσματος, τα οποία μπορείτε να βρείτε και διαδικτυακά.

 

 

Advertisement
%d bloggers like this: