Διακοπή Καπνίσματος

Έχετε δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνετε από εγκεφαλικό επεισόδιο εάν καπνίζετε. Συνεπώς, η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Γιατί;

Το κάπνισμα βλάπτει τις αρτηρίες σας και αυξάνει τις πιθανότητες για δημιουργία θρόμβων στο αίμα σας. Οι καπνιστές είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου (και άλλων προβλημάτων υγείας) – ανεξάρτητα από την ηλικία σας ή από το διάστημα που καπνίζετε.

Η διακοπή δεν είναι εύκολη, αλλά αξίζει να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την υγεία σας.

Άλλες μορφές καπνού

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να μασάς καπνό είναι υγιέστερο από το κάπνισμα τσιγάρων. Αλλά είναι επίσης επιβλαβείς για την υγεία σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που μασούν καπνό είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από όσους δεν το κάνουν.

Άλλα προϊόντα, όπως ο ναργιλές, περιλαμβάνουν επίσης καπνό, επομένως κινδυνεύετε από τα ίδια είδη ασθενειών όπως οι καπνιστές των τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δείξει ότι σε μία συνεδρία με χρήση ναργιλέ μπορείτε να εισπνεύσετε όσο καπνό ως σαν να καπνίζετε 100-200 τσιγάρα.

Η νικοτίνη στον καπνό είναι πολύ εθιστική, οπότε η διακοπή δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για να σας βοηθήσει να το κάνετε.

Πώς μπορώ να διακόψω;

Πολλοί καπνιστές θέλουν να σταματήσουν, αλλά δεν είναι σίγουροι πώς ή πού να ξεκινήσουν. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι.

Το Δημόσιο Νοσοκομείο έχει υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος. Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να σας δώσουν συμβουλές σχετικά με:

  • Τον καλύτερο τρόπο να σταματήσετε
  • Βοηθήματα (όπως προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης) ή φάρμακα που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν
  • Λήψη υποστήριξης, όπως ομάδες υποστήριξης που ενδέχεται να εκτελούνται στην περιοχή σας
Advertisement
%d bloggers like this: