Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που προκαλείται από υπερβολικό σάκχαρο, δηλαδή γλυκόζη, στο αίμα. Ο διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, στο διπλάσιο.

Τί είναι ο Διαβήτης;

Υπάρχουν 2 τύποι διαβήτη:

  • Ο Τύπου 1 διαβήτης αναπτύσσεται όταν το σώμα σταματήσει να παράγει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, η οποία βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη στο αίμα. Ο Τύπου 1 διαβήτης συνήθως ξεκινά στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία.
  • Ο Τύπου 2 διαβήτης αναπτύσσεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν αντιδρά στην ινσουλίνη κατάλληλα. Ο Τύπου 2 διαβήτης είναι πολύ πιο συνήθες, και έχει σταδιακή εμφάνιση, κυρίως στην ενηλικίωση.

Διαβήτης & Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία. Τα αγγεία σκληραίνουν και στενεύουν, αυξάνοντας την πιθανότητα να υπάρξει απόφραξη τους. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συμπτώματα διαβήτη.

Τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη είναι:

  • υπερβολικό αίσθημα δίψας
  • συχνότερη ενούρηση, κυρίως το βράδυ
  • υπερβολική κούραση
  • απώλεια βάρους
  • κνησμό των γεννητικών οργάνων ή regular episodes of thrush
  • θολή όραση.

Συχνά, πολλοί δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη, λόγω του ότι τα συμπτώματα αυτά δεν είναι ασυνήθιστα και δεν δίνεται η ανάλογη σημασία. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον ιατρό σας εάν έχετε ό,ποια από αυτά τα συμπτώματα.

Ο διαβήτης εντοπίζεται μέσω ενός τεστ ούρων ή αίματος.

Αντιμετώπιση.

Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να υποβάλλεστε σε τακτικές εξετάσεις στον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και η αρτηριακή σας πίεση είναι σε υγιή επίπεδα.

Ο διαβήτης δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να παραμείνουν σταθερά.

Μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη. Επίσης, συχνά είναι διαχειρίσιμος κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και άσκηση. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε.

 

Advertisement
%d bloggers like this: