Κατόπιν ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, τα περισσότερα άτομα παρουσιάζουν δυσκολίες στις μνήμη και στην σκέψη, γνωστές και ως γνωστικές δυσκολίες.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι γνωστικές δυσκολίες είναι αποτέλεσμα της εγκεφαλικής βλάβης.
Συνεχώς λαμβάνουμε πληροφορίες τις οποίες πρέπει να κατανοήσουμε, να οργανώσουμε και αναλόγως να επιλέξουμε εάν θα τις διατηρήσουμε. Κατά το εγκεφαλικό, πιθανόν να υπάρξει βλάβη έστω σε ένα εκ των σημείων του εγκεφάλου που εκτελούν τις διαδικασίες αυτές. Άρα, παρουσιάζονται και τα ανάλογα προβλήματα.
Τί προβλήματα εμφανίζουν;
Οι πιο κοινές δυσκολίες αφορούν δυσκολίες στη μνήμη και τη συγκέντρωση. Λόγω των δυσκολιών αυτών πιθανόν το άτομο να βιώνει δυσκολία στο πώς να επιλύσει ένα πρόβλημα, ή πώς να δράσει σε μια κατάσταση, ή επίσης:
- να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση ή να διαβάσει ένα βιβλίο
- να θυμηθεί τί ήθελε να κάνει
- να θυμάται τί του είπαν πριν λίγο
- να προσανατολιστεί
- να διαχειριστεί προβλήματα της καθημερινότητας π.χ. να ετοιμάσει ένα γεύμα.
Βελτιώνεται;
Τα προβλήματα στη μνήμη και τη συγκέντρωση είναι εντονότερα τους πρώτους μήνες μετά το εγκεφαλικό, αλλά τείνουν να βελτιώνονται κατά τους πρώτους 3 μήνες.
Η βελτίωση συνεχίζεται και μετά τους 3 μήνες αλλά παίρνει περισσότερο χρόνο. Η ανάκαμψη γίνεται ακόμη πιο αργά μετά τους 6 μήνες.
Ακόμη και αν δεν υπάρξει πλήρης ανάκαμψη των δυσκολιών αυτών, δεν θα χειροτερέψουν και το άτομο θα βρει τρόπους να τα διαχειριστεί.
Υπάρχει θεραπεία;
Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των γνωστικών προβλημάτων, αλλά καμιά δεν μπορεί να επαναφέρει τις γνωστικές λειτουργίες στην αρχική τους κατάσταση, δηλαδή πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η θεραπεία επικεντρώνεται στη διαχείριση των δυσκολιών αυτών, και συγκεκριμένα στην εκμάθηση στρατηγικών για την αντιστάθμιση τους. Δηλαδή,
- εάν το άτομο ξεχνά τί έχει να κάνει μέσα στη μέρα, τότε καλό θα ήταν να διατηρεί ένα σημειωματάριο όπου θα καταγράφει κάθε δραστηριότητα που θα πρέπει να ολοκληρώσει,
- εάν το άτομο πρέπει να μαγειρέψει, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα μνήμης και οργάνωσης, τότε θα βρει μια πιο απλή συνταγή και θα καταγράψει κάθε βήμα που πρέπει να ακολουθήσει, ακόμη και τα ψώνια που πρέπει να κάνει.
Ο εργοθεραπευτής μπορεί να δείξει στο άτομο τέτοιες τεχνικές. Ενώ, ο λογοθεραπευτής μπορεί να δώσει ασκήσεις για την εξάσκηση της μνήμης και άλλων λειτουργιών.
Τα βήματα που θα ακολουθηθούν στη θεραπεία θα αποφασιστούν κατόπιν αξιολόγησης του ατόμου.