Βρίσκεστε σε Κίνδυνο για εγκεφαλικό;

Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο. Μερικοί, όμως, βρίσκοντε σε μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου και να στοχεύσουμε στη μείωση αυτών.

Πολύ νομίζουν ότι το εγκεφαλικό συμβαίνει σε άτομα που βρίσκονται στη τρίτη ηλικία. Αυτό όμως δεν ισχύει. Παρόλο που το εγκεφαλικό είναι πιο συχνό στους ηλικιωμένους, το εγκεφαλικό μπορεί να συμβεί και σε νεαρούς ενήλικες, ακόμη και σε παιδιά.

Παράγοντες Κινδύνου

Ηλικία

Οι περισσότεροι που βιώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο είναι άνω των 55 ετών, και το ρίσκο αυξάνεται στις πιο μεγάλες ηλικίες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αρτηρίες στενεύουν και σκληραίνουν, καθώς μεγαλώνουμε.

Κληρονομικότητα

Εάν κάποιος στενός σας συγγενής, όπως γονιός, παππούς/ γιαγιά, αδελφός/ή, είχε εγκεφαλικό επεισόδιο, τότε ο κίνδυνος να εμφανίσετε και εσείς είναι αυξημένος.

Γενετικές Παθήσεις

Συγκεκριμένες γενετικές παθήσεις μπορούν να είναι αιτία για την εμφάνιση εγκεφαλικού. Η δρεπανοκυτταρική αναιμία, για παράδειγμα, είναι μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και αυξάνει την πιθανότητα να μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Ιατρικές Παθήσεις

Συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εγκεφαλικού. Τέτοιες παθήσεις περιλαμβάνουν:

Για να μειώσετε τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, μπορείτε να κάνετε εξετάσεις για να γνωρίζετε εάν έχετε κάποια από τις παθήσεις αυτές και να τις χειριστείτε με την κατάλληλη θεραπεία.

Τρόπος Ζωής

Ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού. Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκόολ, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή γεμάτη με λιπαρά, μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία, να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσουν θρόμβους.

Παράγοντες Ρίσκου για τις Γυναίκες

Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που αφορούν μόνο στις γυναίκες:

  • Υψηλά επίπδα των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων, μπορούν να προκαλέσουν θρόμβους στο αίμα. Τα οιστρογόνα αυξάνονται φυσικά όταν μια γυναίκα είναι έγκυος. Όμως, τα οιστρογόνα μπορεί να αυξηθούν και κατά τη διάρκεια θεραπειών όπως είναι τα αντισυλληπτικά. Γενικά, το ρίσκο για εγκεφαλικό λόγω εγκυμοσύνης ή ορμονικής θεραπείας είναι χαμηλό. Εάν ανησυχείτε συζητήστε το με τον ιατρό σας.
  • Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι οι γυναίκες που έχουν συγκεκριμένου τύπου ημικρανίες, έχουν ελαφρώς αυξημένο ρίσκο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτοί οι παράγοντες δεν είναι καταλητικοί για την εμφάνιση εγκεφαλικού. Όμως, είναι σημαντικό να τους γνωρίζουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους διαχειριστούμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εγκεφαλικού.

Advertisement
%d bloggers like this: