Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια δύσκολη εμπειρία για το άτομο. Συνεπώς, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στις συμπεριφορά του.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου:
- των συναισθημάτων: Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε εξαρτάται πολλές φορές από τα συναισθήματα μας. Άρα, στην περίπτωση που παρουσιάζονται αλλαγές στα συναισθήματα, τότε πιθανόν να αλλάξει κ η συμπεριφορά.
- της βλάβης: Λόγω της βλάβης που προκαλείται από το ίδιο το εγκεφαλικό, μπορεί να επηρεαστεί ο τρόπος που αντιδρούμε στο περιβάλλον. Συνεπώς, μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά.
- της κούρασης: Η κούραση ή/και η κόπωση συνεπάγεται έλλειψη ενέργειας και μειωμένη διάθεση. Άρα, πιθανόν το άτομο να μην είναι τόσο ομιλητικό και ευδιάθετο όσο όταν είναι ξεκούραστο. Μπορεί επίσης, λόγω κούρασης να εκφράσει και επιθετική συμπεριφορά.
- της ματαίωσης: Λόγω των επιπτώσεων του εγκεφαλικού, το άτομο μπορεί να βιώνει ματαίωση εφόσον δεν μπορεί να κάνει όσα έκανε πριν το επεισόδιο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βιώνει θυμό, τον οποίο να εκφράζει μέσω επιθετικής συμπεριφοράς.
Πώς μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά;
Συνήθως οι αλλαγές είναι πιο εύκολα παρατηρήσιμες από τους γύρω μας, και όχι από το ίδιο το άτομο. Πιο κάτω, αναγράφοντε αλλαγές στη συμπεριφορά που μπορεί να παρατηρήσει τόσο το ίδιο το άτομο, αλλά και οι γύρω του:
- εκνευρίζεσαι ευκολότερα
- θυμώνεις, εκφράζεις επιθετικότητα, ή βιώνεις στρες περισσότερο
- έχεις αποσυρθεί κοινωνικά και είσαι λιγότερο ομιλητικός
- έχεις λιγότερο ενδιαφέρον για πράγματα που παλαιότερα σου προκαλούσαν ευχαρίστηση
- λαμβάνεις αποφάσεις χωρίς να υπολογίσεις τις συνέπειες αυτών
- έχεις λιγότερες αναστολές, το οποίο μπορεί να σε ωθεί να μιλάς υπερβολικά, να φαίνεσαι εγωκεντρικός, ή/και να σημειώνεις αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά σου.
Οι γύρω σου μπορεί να αναφέρουν ότι έχει αλλάξει η προσωπικότητα σου ή ότι έχεις γίνει “άλλος άνθρωπος”. Αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο. Όμως, αυτό που πραγματικά παρατηρούν είναι οι αλλαγές αυτές στη συμπεριφορά.
Βελτιώνεται;
Οι αλλαγές στη συμπεριφορά μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες. Όμως, τείνουν να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Ακόμη, κι αν οι αλλαγές αυτές είναι μακροχρόνιες, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί πάντα προβληματικό. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά που άλλαξε και κατά πόσον αυτή παρεμποδίζει τη λειτουργικότητα του ατόμου.
Εάν η συμπεριφορά αυτή δεν επηρεάζει την προσωπική, επαγγελματική ή/και κοινωνική πτυχή της ζωής του ατόμου, τότε δεν χρειάζεται να παρέμβουμε, απαραιτήτως.
Υπάρχει θεραπεία;
Η θεραπεία επικεντρώνεται στη διαχείριση των συμπεριφορών αυτών που έχουν αλλάξει, και όχι απαραίτητα στη διόρθωση τους.
Ορισμένες φορές, οι αλλαγές αυτές δημιουργούνται λόγω συναισθηματικών δυσκολιών, όπως κατάθλιψη ή άγχος. Αυτές αντιμετωπίζονται μέσω ψυχοθεραπείας ή/και φαρμακοθεραπείας.
Εάν εντοπιστούν συμπεριφορικές αλλαγές, τότε ο γιατρός μπορεί να παραπέμψει σε κλινικό ψυχολόγο ή ψυχολόγο υγείας, που θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των αλλαγών αυτών.