Αλλαγές στη Συμπεριφορά

Λόγων ότι έχετε πολλά να αντιμετωπίσετε μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι φυσιολογικό η συμπεριφορά σας να αλλάξει.

Γιατί αλλάζει η συμπεριφορά μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο;

Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε συχνά εξαρτάται από τον τρόπο που αισθανόμαστε. Έτσι, αν τα συναισθήματά σας αλλάξουν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, τότε πιθανόν να αλλάξει και η συμπεριφορά σας.

Αλλά δεν είναι μόνο ο τρόπος που αισθανόμαστε. Μερικές φορές ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε σε αυτά που συμβαίνουν γύρω σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει και τη συμπεριφορά σας.

Επίσης, άλλα αποτελέσματα του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά σας. Η κόπωση μπορεί να σημαίνει ότι είστε λιγότερο ενεργοί ή ομιλητικοί. Ή η απογοήτευση ότι δεν είστε σε θέση να κάνετε τα πράγματα που κάνατε προηγούμενως για τον εαυτό σας.

Με ποιους τρόπους μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά;

Είναι δύσκολο να δείτε αλλαγές στον εαυτό σας. Έτσι εάν ενεργείτε διαφορετικά, οι φίλοι και η οικογένειά σας πιθανότατα θα είναι αυτοί που θα τις παρατηρήσουν.

Αυτές είναι μερικές αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσουν:

  • Ενοχλείστε πολύ πιο γρήγορα από ότι προηγούμενως
  • Είστε πιο αγχωμένος/η, θυμωμένος/η, ή επιθετικός/η
  • Έχετε αποσυρθεί και δεν μιλάτε πολύ
  • Δεν δείχνετε κανένα ενδιαφέρον για τα πράγματα που παλαιότερα απολαμβάνατε
  • Λαμβάνετε αποφάσεις χωρίς να εξετάζετε τι θα συμβεί στη συνέχεια
  • Έχετε λιγότερες αναστολές, που μπορεί να σας κάνει περισσότερο ή λιγότερο εγωκεντρικούς και μπορεί επίσης να αλλάξετε τη σεξουαλική σας συμπεριφορά.
  • Μπορεί να σας πουν ότι η προσωπικότητά σας έχει αλλάξει ή έχετε γίνει διαφορετικό άτομο.

Ωστόσο, αυτό που προσέχουν είναι αλλαγή στη συμπεριφορά σας και όχι σε εσας σαν άτομο – ένα εγκεφαλικό επεισόδιο δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Βελτιώνεται;

Είναι φυσιολογικό η συμπεριφορά σας να αλλάξει με κάποιο τρόπο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά είναι πιθανό να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Ακόμη και αν οι αλλαγές είναι μακροπρόθεσμες, αυτό δεν είναι πάντα πρόβλημα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν συμπεριφέρεστε διαφορετικά, τότε αυτό θα πρέπει να διορθωθεί. Αλλά, αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε η συμπεριφορά σας.

Εάν η συμπεριφορά σας δεν βλάπτει άλλους, τότε οι άνθρωποι γύρω σας ίσως χρειαστούν λίγο χρόνο για να το συνηθίσουν. Ωστόσο, αν είστε επιθετικοί ή ενεργείτε ακατάλληλα, τότε πρέπει να κάνετε κάτι γι ‘αυτό.

Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν;

Η ενασχόληση με τις αλλαγές συμπεριφοράς μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι περισσότερο για να μάθουμε πώς να τις διαχειριστούμε, αντί να τις θεραπεύσουμε ή να τις διορθώσουμε.

Μερικές φορές οι αλλαγές στη συμπεριφορά σας προκαλούνται από συναισθηματικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος. Αυτά μπορεί να βοηθηθούν με φάρμακα ή ψυχοθεραπεία.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν κλινικό ή συμβουλευτικό ψυχολόγο που μπορεί να εξετάσει τις αιτίες και να σας μιλήσει για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης αυτών.

Advertisement
%d bloggers like this: