Αλκόολ

Η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η υπερβολική και αλόγιστη κατανάλωση είναι όταν πίνετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς μπορεί να προκαλέσει στην αρτηριακή πίεση να αυξάνεται πολύ γρήγορα. Αν η αρτηριακή σας πίεση είναι πολύ υψηλή, θέτει πίεση στις αρτηρίες και την καρδιά σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε προβλήματα διαβήτη, κολπική μαρμαρυγή και υπερβολικό βάρος. Επίσης, προκαλεί ζημιά στο συκώτι.

Όρια στην Κατανάλωση Αλκόολης

Κατά γενικό κανόνα, οι έρευνες αναφέρουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερο από 14 μονάδες αλκόολης την εβδομάδα, και όχι όλο σε μια έξοδο.

Επειδή το αλκοόλ έχει τοξική επίδραση στο σώμα, οι γιατροί συνιστούν ότι θα πρέπει να δίνουμε στο σώμα μας δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα χωρίς αλκοόλ, για να το βοηθήσουμε να ανακάμψει.

Ακόμα και αν είστε εντός των συνιστώμενων ορίων, δεν θα πρέπει να καταφεύεγεται σε ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκόολ (binge drinking). Η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση είναι όταν πίνετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πώς μπορώ να το μειώσω;

Αρχικά, πρέπει να μετρήσετε πόσες μονάδες πίνετε. Μπορείτε να το υπολογίσετε κρατώντας ένα ημερολόγιο καταγραφής της κατανάλωσης που κάνετε.

Για 1-2 βδομάδες, στο τέλος της κάθε ημέρας, σημειώστε ό,τι ήπιατε και να μετρήσετε τις μονάδες. Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες και εφαρμογές του τηλεφώνου που μπορούν να σας βοηθήσουν με αυτό.

Αν διαπιστώσετε ότι πίνετε συχνά περισσότερο από το συνιστώμενο ποσό, θα πρέπει να ξεκινήσετε διακοπή. Μιλήστε με τον γιατρό για βοήθεια και υποστήριξη.

Το Υπουργείο Υγείας παρέχει δωρεάν πρόγραμμα διακοπής αλκόολο, η ΘΕΜΕΑ. Για ενημέρωση, ραντεβού ή/και αξιολόγηση τηλεφωνήστε στο 22402273.

Επίσης, μπορείτε να αποταθείτε στο ΚΕΝΘΕΑ είναι ένας παγκύπριος, μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός εθελοντικός οργανισμός ο οποίος δραστηριοποιείται στον αγώνα ενάντια στις εξαρτήσεις (Τηλ. επικοινωίας 22385588).

Advertisement
%d bloggers like this: