Άσκηση

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας, καθώς θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την μείωση εμφάνισης πολλών παθήσεων, ανάμεσα σε αυτές και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η συχνή άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αρτηριακής πίεσης και να βοηθήσει στη διατήρηση υγιές βάρους. Οι έρευνες δείχνουν ότι η τακτική μέτριας δυσκολίας άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 27%.

Πόση άσκηση χρειάζεται;

Αν είχατε πρόσφατα εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να μην είστε σε θέση να ασκηθείτε αμέσως. Θα πρέπει να ξεκινήσετε την άσκηση μόλις έχετε αναρρώσει αρκετά και μόνο κατόπιν συζήτησης με το γιατρό ή τον θεραπευτή σας για το τι είναι κατάλληλο για σας.

Οποιοδήποτε ποσό άσκησης θα βοηθήσει, δεδομένου ότι είναι διαχειρίσιμο για εσας. Θα πρέπει να στοχεύετε για τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται να κάνετε και τα 30 λεπτά συνεχόμενα, μπορείτε να σπάσετε σε μικρότερα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης για όσο χρόνο θέλετε, φτάνει η δραστηριότητα να αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και να προκαλεί μια αίσθηση ζέστης και ελαφριά μείωση της αναπνοής.

Εάν δεν έχετε δραστηριοποιηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, και ειδικά αν είστε άνω των 40 ετών ή έχετε κάποια πάθηση, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν αρχίσετε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.

 

Πώς μπορώ να κάνω περισσότερη άσκηση;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνεται πιο δραστήριοι, ακόμα κι αν είναι δύσκολο να κινηθείτε.

Μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τις δραστηριότητές σας, ή να δοκιμάσετε καινούριες. Αν λαμβάνετε φυσιοθεραπεία, μιλήστε με το φυσιοθεραπευτή σας. Θα είναι σε θέση να σας δώσει συμβουλές σχετικά με ασκήσεις και δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για εσας.

Το γυμναστήριο μπορεί να είναι μια επιλογή εάν έχουν τις σωστές εγκαταστάσεις και την εποπτεία. Αν δυσκολεύεστε να ασκηθείτε σε όρθια θέση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στατικό ποδήλατο γυμναστικής.

Εάν η κίνηση σας έχει επηρεαστεί από εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορείτε να βρείτε ασκήσεις που θα μπορείτε να κάνετε στην καρέκλα. Οι ασκήσεις αυτές περιλαμβάνουν μια σειρά από εκτάσεις του σώματος που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και ενδυναμώνουν του μυς και τις αρθρώσεις.

Παρακάτω, θα βρείτε σχετικές συμβουλές:

  • βρείτε κάτι που σας αρέσει: συνήθως όταν ασχολούμαστε με κάτι που το απολαμβάνουμε, δεν το σταματάμε εύκολα
  • δοκιμάσετε κάτι νέο π.χ. μπορεί πάντα να θέλατε να μάθετε χορό
  • πάρτε μαζί σας την παρέα σας: δείτε αν κάποιος φίλος ή μέλος της οικογένειας μπορεί να συμμετέχει κι έτσι θα ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλο
  • ασκηθείτε στο ρυθμό της αγαπημένης σας μουσικής: βάλτε τη μουσική που σας αρέσει και ξεκινήστε να κινείστε στο χώρο
  • ανταμείψτε τον εαυτό σας: όταν βάζουμε κάποιους στόχους καλό είναι να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας όταν τους καταφέρνουμε. Οι στόχοι μπορούν να είναι οτιδήποτε, π.χ. μπορώ να περπατήσω 2 λεπτά ακόμη από την προηγούμενη φορά
  • αν θέλετε να περπατήσετε περισσότερο, δοκιμάστε να ελέγξετε την πρόοδό σας χρησιμοποιώντας ένα βηματόμετρο. Αυτό μπορεί να είναι μια μικρή φορητή συσκευή ή μια εφαρμογή στο κινητό σας, που μετρά τον αριθμό των βημάτων και την απόσταση που έχετε περπατήσει.
Advertisement
%d bloggers like this: