Άλλα προβλήματα

Υπάρχουν άλλα, λιγότερο συνηθισμένα, προβλήματα που μπορεί να συμβούν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά περιλαμβάνουν:
 • Επιληψία
  Η επιληψία είναι μια κατάσταση που σας κάνει να έχετε επαναλαμβανόμενες κρίσεις, γνωστές ως επιληπτικές κρίσεις.

  Μερικοί άνθρωποι θα βιώσουν μια επιληπτική κρίση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτές είναι γνωστές ως οξείες επιληπτικές κρίσεις και εμφανίζονται κανονικά εντός των πρώτων 24 ωρών.

  Εάν συμβεί οξεία επιληπτική κρίση, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε ή θα αναπτύξετε επιληψία. Ωστόσο, αυτό φαίνεται να συμβαίνει σε ένα μικρό αριθμό ατόμων.

  Παρόλο που η επιληψία δεν μπορεί να θεραπευτεί, μπορείτε να αποτρέψετε τις επιληπτικές κρίσεις παίρνοντας φάρμακα.

 

 • Παραισθήσεις / Ψευδαισθήσεις
  Μια παραίσθηση / ψευδαίσθηση είναι όταν βλέπετε ή ακούτε κάτι που δεν υπάρχει.

  Εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβεί στο μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται μεσεγκέφαλο, τότε μπορεί να εμφανίσετε ψευδαισθήσεις. Αυτές οι ψευδαισθήσεις περιλαμβάνουν συχνά ζωντανές, πολύχρωμες σκηνές με ζώα, άτομα και μοτίβα.

  Οι ψευδαισθήσεις συνήθως ξεκινούν μέσα σε λίγες ημέρες αφού έχετε υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μερικές φορές μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια. Ακόμη και αν οι ψευδαισθήσεις διαρκούν, συνήθως γίνονται λιγότερο έντονες με την πάροδο του χρόνου.

  Μερικές φορές η απώλεια μερικής όρασης μπορεί να προκαλέσει και ψευδαισθήσεις.

 

 • Σύνδρομο Εγκλεισμού (Locked-in Syndrome)Περιστασιακά, το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο εγκλεισμού. Αυτή είναι μια πολύ σπάνια κατάσταση όπου το μόνο μέρος του σώματός σας που μπορείτε να μετακινήσετε είναι τα μάτια σας.

  Εξακολουθείτε να είστε σε θέση να σκέφτεστε, να αντιλαμβάνεστε και να γνωρίζετε τι συμβαίνει γύρω σας. Αλλά, δεν μπορείτε να μιλήσετε ή να μετακινηθείτε. Μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας μέσω των κινήσεων των ματιών ή ανοιγοκλείνοντάς τα.

 

Advertisement
%d bloggers like this: