Ακόμη και μικρές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην υγεία σας, κυρίως αν είστε σε κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.
Εφαρμόζοντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του διαβήτη, της αρτηριακής πίεσης, συνεπώς τον καλύτερο έλεγχο του αίματος.
Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που μπορεί να απορροφηθεί από τα τρόφιμα. Εάν υπάρχει πάρα πολλή χοληστερόλη στο αίμα σας μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες και να περιορίσει τη ροή του αίματος. Ωστόσο, η καλή διατροφή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.
Πώς μπορώ να τρώω πιο υγιεινά
Θα πρέπει να προσθέσετε από όλα τα ήδη τροφών στη διατροφή μας:
- φρούτα,
- λαχανικά,
- αμυλούχα τρόφιμα,
- πρωτεΐνες.
Ένας κλινικός διαιτολόγος μπορεί να σας δώσει συμβουλές για υγιεινή διατροφή, αν δεν γνωρίζετε τί μπορείτε να καταναλώνετε. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ή μπορείτε να βρείτε τη λίστα με τους εγγεγραμμένους κλινικούς διαιτολόγους εδώ.
Εδώ είναι μερικές συμβουλές για μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.
- Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια σημαντική πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών και θα πρέπει να υπάρχουν πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα.
- Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθούν να μειωθεί η ποσότητα της χοληστερόλης στο αίμα. Όταν λέμε αμυλούχα τρόφιμα, εννοούμε δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι ή δημητριακά όπως το ολικής άλεσης κουσκούς (πουργούρι).
- Να τρώτε πρωτεΐνη χωρίς λίπος
Η κατανάλωση κορεσμένων λιπών μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη σας. Για να μειώσετε την ποσότητα του κορεσμένου λίπους που τρώτε, προσπαθήστε να τρώτε άπαχα κομμάτια κρέατος και να βγάζετε το δέρμα από τα πουλερικά.
Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα φασόλια ή φακές για να αντικαταστήσετε κάποια από τα κρέατα.
Μια εναλλακτική λύση είναι να τρώτε δύο μερίδες ψάρι κάθε εβδομάδα, ειδικά λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, σαρδέλες ή σολομό, καθώς αυτά περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, καθώς επίσης συντείνουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Αν είστε χορτοφάγοι ή vegan πηγές πρωτεϊνών είναι το tofu, η μυκοπρωτεΐνη (όπως Quorn), πρωτεϊνικής σύστασης λαχανικά και tempeh. Οι τροφές αυτές μπορούν να καταναλώνονται από όλους μας, όχι μόνο από χορτοφάγους ή vegan.
- Μειώστε το λίπος και ζάχαρη
Όλοι χρειαζόμαστε μικρές ποσότητες λίπους και ζάχαρης στη διατροφή μας, αλλά πολύ μεγάλες ποσότητες εξ αυτών μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα αυξημένου βάρους. Τα τρόφιμα που τηγανίζονται σε βούτυρο, ή λάδι περιέχουν υψηλές ποσότητες λίπους. Χρησιμοποιήστε λάδι λαχανικών, καρπών με κέλυφος ή τις ελιάς.
Επεξεργασμένα κρέατα, τυριά με πλήρη λιπαρά και έτοιμα κέικ και μπισκότα περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, γι ‘αυτό προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα που καταναλώνεται από αυτά.
Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης στα πολλά αναψυκτικά, έτοιμα γεύματα και τα fast food συντείνουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Τρώτε περισσότερα σπιτικά γεύματα και σνακ με σκοπό τη μείωση της ζάχαρης στη διατροφή σας.
- Δοκιμάστε νέους τρόπους μαγειρέματος
Στον ατμό, βραστά και το ψήσιμο στη σχάρα είναι όλα πιο υγιεινές μεθόδοι μαγειρέματος από το τηγάνισμα, το οποίο προσθέτει επιπλέον λίπος.
Τα τηγανητά τρόφιμα πρέπει να καταναλώνοντε ως περιστασιακές απολαύσεις, και όχι ως ένα μέρος της καθημερινής διατροφής σας.
- Μειώστε το αλάτι
Το πολύ αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση. Δεν πρέπει να τρώμε περισσότερα από 6 g (ένα κουταλάκι του γλυκού) αλάτι την ημέρα.
Ένα μεγάλο μέρος του αλατιού που τρώμε είναι «κρυμμένο» σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα έτοιμα γεύματα, τα πατατάκια, ξηρούς καρπούς, κέικ, μπισκότα και επεξεργασμένα κρέατα.
Αποφύγετε την προσθήκη αλατιού στο φαγητό όταν το μαγειρεύετε ή στο τραπέζι. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο τζίντζερ, χυμό λεμονιού και καυτές πιπεριές ή αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά για να προσθέσετε γεύση στα τρόφιμα.